Dirk Verwoerd

Dirk Verwoerd werkt sinds 1982 jaar als zelfstandig vakfotograaf. Eerst onder de naam Verwoerd Fotografie en later, toen hij personeel kreeg en zich ook ging bezighouden met video, webdesign en multimedia onder de naam Lighthouse Productions. Een naam snel gevonden, omdat zijn bijnaam ooit Vuto was, een afkorting van vuurtoren.. vraag hem niet waarom 🙂 maar ook om voor al die surfers op het internet een baken van rust te zijn in de woelige wereld van Netscape, 512k modems en prijzen van fl.20.000 voor een eenvoudige homepage. En natuurlijk was daar nog de associatie met zijn studio – het lichthuis. Aanvankelijk werkte Dirk als reclamefotograaf voor diverse reclamebureaus en grote retailers, maar al snel kon hij zijn studiofotografie combineren met fotografie voor KLM en HT Wandelreizen. Daartoe vloog hij over de hele wereld en raakte geïnspireerd door de diverse culturen.

De laatste jaren 20 jaar fotografeert Dirk Verwoerd veelal voor architectenbureaus, vastgoed- en bouwbedrijven en woning-en woningbouwcorporaties.
Het gaat te ver om op te noemen voor wie hij in zijn leven allemaal gefotografeerd heeft, maar hier een paar memorabele momenten uit de afgelopen 15 jaar.

In 2008 werkte hij mee aan fotodocumenten over de renovatie van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, de nieuwbouw van een bijzonder woonhuis in Baarn; buitenplaats Drakenburg – gerealiseerd door Nieuw Nederland Architecten en gaf hij de eerste aanzet tot het realiseren van een boek over het leven en werk van Piet Blom.

Eind 2008 fotografeerde Dirk zijn eerste ‘behang-project’, toen nog niet wetend dat dit in een mooie samenwerking voor A.S. Creation zou gaan uitmonden.

In 2009 droeg Verwoerd een steentje bij aan het boek; ‘Bouwen op Historie’ – 100 jaar Van Hoogevest Architecten en het 2e Piet Blom boek; ‘ Het Rotterdam van Piet Blom.’

In mei 2011 verscheen het projectenboek De Osdorpse Metamorfose – Stedelijke vernieuwing 1990-2010.’

In 2012 fotografeerde hij een 10-tal projecten voor een ‘magalogue’ van IPMMC en AM en de nieuwe portfolio voor Rochdale.

In 2013 mocht hij voor Atelier Pro het nieuwe Meander Ziekenhuis in Amersfoort fotograferen, vroeg Avalon Waterways hem voortaan hun interieurfotografie in Europa te behartigen en fotografeerde hij alle Ibis hotels in Nederland.

In 2014 fotografeerde hij onder andere het nieuwe gemeentehuis in Zeist, alle rechtbanken in Nederland, een groot aantal projecten voor AM Vastgoed en alle genomineerden voor een boek over de ‘Architectuurprijs 2014 Amersfoort’.

In 2015 mocht hij aan de slag voor Alcoa, fotografeerde hij een week op de World Expo in Milaan en maakte hij in samenwerking met Jaap Hengeveld een boek over de architectuur van het nieuwe gemeentehuis in Bloemendaal

2016 was een prima jaar met mooie opdrachten voor magazines van o.a. Audi en BPD – N.A.W., Avalon Waterways, Yokogawa, A.S. Creation, Blitta en Groep van Roey uit België.

En over de EU gesproken. Dit was het eerste jaar  ( en misschien wel het enige ) dat Dirk meer omzet vanuit en in het buitenland genereerde dan vanuit Nederland! Hij fotografeerde in Basel, België, Duitsland, Zwitserland en Hongarije, kreeg opdrachten uit Australië, Duitsland en België en verkocht, naast eerder genoemde landen ook foto’s aan bedrijven in Rusland, Zwitserland en Italië.

2017 begon niet geweldig. Geveld door een tijgermug met het Dengue virus. Volledig hersteld mocht ik twee maanden later weer aan de slag voor BPD, Rochdale, Eigen Haard, Smit’s Bouw Bedrijf, Groep van Roey en vloog ik voor Audi naar Graz. Daarnaast verwelkomde hij – terug van weggeweest – Beltman Architecten en nieuwe klanten als BDG Architecten Almere, Maat Architecten en Roma Benelux.

In 2018 haalt Dirk zijn dronebrevet en was hij deze mooiste zomer ooit lekker druk in de weer. Ook voor nieuwe klanten als Kawneer, Vastbouw en DAW Nederland.

2019  was qua omzet vooral de tweede helft een goed jaar, mede dankzij opdrachten van Eigen Haard, Maat Architecten, Beltman Architecten, DAW, Kawneer Benelux, Groep van Roey, Glassolutions en Vastbouw.

2020, het jaar waarin de corona begon, was voor velen een moeilijk, zo niet dramatisch jaar. Ik mocht van geluk spreken!

In 2021 fotografeerde ik een prachtige expositie over structuralisme bij elkaar in opdracht van FASade, fotografeerde ik op de World Expo in Dubai, voor Arcelor Mittal en verscheen er een hele mooie uitgave van Kawneer, Perspectives genaamd.